Sveti Savata Mali jedan je od omiljenih svetaca Paramahamse Vishwanande. Tijekom hodočašća u Maharashtru 2020. godine Gurudev je poveo hodočasnike u posjet samadhiju ovog velikog svetca u Arangoanu, blizu Pandharpura, gdje je impresionirao hodočasnike veličinom svetog Savata Malija.

Savata Mali nikada nije otišao u Pandharpur. A Pandharpur mu nije bio daleko! Ali nikad nije bio tamo. Ipak, Bog je pronašao opravdanje da mu dođe. Razumijete li koliko je ovo mjesto blagoslovljeno?

Paramahamsa Vishwananda

Nastavite čitati njegovu priču!

Savata Mali bio je jednostavan vrtlar i poljoprivrednik iz Arangaona. Iza njegove skromne pojave krilo se srce ispunjeno intenzivnom predanošću Gospodinu. Dok je ispunjavao svoje dužnosti na polju, neprestano je ponavljao ‘Vitthala, Vitthala’. Često bi govorio da “rad je štovanje” što je izreka koja se danas pamti i koristi u Maharashtri.

Luk, rotkvica i povrće, vi ste moja Vithabai, moja majka! Češnjak, čili i korijander svi su moj Hari. Protjecanje vode, bunar, uže i vreća za vodu uronjeni su u Pandhari. Tako je Savata Mali napravio vrt i naslonio glavu na stopala Vitthale!

Sveti Savata Mali

Zbog svojih brojnih svakodnevnih dužnosti, Savata Mali nikada nije imao priliku posjetiti Pandharpur, gdje je živio njegov voljeni gospodin Vitthala, iako je njegovo selo bilo udaljeno samo 36 kilometara od Pandharija. Umjesto toga, neprestano je ponavljao Njegovo ime i u srcu je štovao Gospodina. A budući da nije mogao posjetiti gospodina Pandurangu, Panduranga je odlučio organizirati situaciju da ga posjeti.

Savata Mali bio je suvremenik svetog Dnyaneshwara i svetog Namdeva, ali bio je stariji od obojice. I sveti Dnyaneshwar i Namdev osjećali su se toliko bliski s gospodinom Vitthalom da im je duhovni ponos rastao u srcima. Jednog su dana pomislili u sebi: „Zaista smo posebni. Vitthali smo bliži od svih ostalih. Gospodin dolazi s nama razgovarati i provesti vrijeme s nama.“

Kad Gospodin vidi ponos u srcu predanika, u svojoj milosti pomoći će mu da se oslobodi toga. Tako je u tom trenutku, čuvši njihove riječi, gospodin Vitthala zadirkivao Dnyaneshwara i Namdeva govoreći: „Zapravo griješite. Postoji jedan predanik koji mi je još draži i posebniji od vas.“

Dnyaneshwar i Namdev bili su zbunjeni. Pitali su Vitthalu: „Kako je to moguće? Tko ti je draži od nas? Stalno si s nama!“

Na ovo pitanje Vitthala je zaigrano odgovorio: „Ako ga želite upoznati, trebate Me uhvatiti!“ I počeo je bježati. Silno zapanjeni, Dnyaneshwar i Namdev počeli su ga slijediti. Ali tko može uhvatiti Gospodara svemira, osim ako on to želi? Vitthala je potrčao ravno do Arangaona, gdje je Savata Mali upravo radio u polju. Ugledavši Savata Malija, Gospodin je zavapio: „Molim te, spasi me!“

Savata Mali je odgovorio: „Ti si Gospodar svemira! Kako te mogu spasiti?“

Vitthala je rekao: „Iza mene su dva lopova. Žele me oteti. Moram se sakriti.“ Govorio je o svetom Dnyaneshwaru i Namdevu Maharaju.

Savata Mali je rekao: „Gdje te mogu sakriti? Nema mjesta u ovom svemiru na kojem bi se mogao sakriti! Ne mogu te nigdje sakriti!“

Vitthala je rekao: „Postoji samo jedno mjesto na koje se mogu sakriti: unutar tebe. Želim se sakriti u tvom trbuhu.“

U tom trenutku, bez razmišljanja, Savata Mali otvorio je srpom svoj trbuh i pustio da se Gospodar svemira sakrije u njemu. Takva je bila njegova veličina i jednostavnost, da On ni trenutak nije razmišljao o ispunjenju Gospodinove želje. Nakon što je otvorio trbuh i sakrio Gospodina unutra, pažljivo ga je zašio, ali komad Gospodinovog žutog dhotija i dalje je visio izvana, a on to nije primijetio.

U međuvremenu su sveti Dnyaneshwar i Namdev Maharaj svugdje tražili Vitthalu. Pratili su intenzivan miris tulsija koji je izbijao iz transcendentalnog tijela Gospodina. Napokon su došli ispred Savata Malija. Iz njega je izbijao miris tulsija, dok su se Gospodinovi tragovi stopala mogli vidjeti svugdje oko njega. Zbunjeni, pitali su svetca je li gdje vidio gospodina Vitthalu. Savata Mali je u šali odgovorio: „Pa, Gospodin je posvuda, zar ne? Nema mjesta gdje On nije prisutan.“

Tada su primijetili nešto čudno. Komadić žutog dhotija visio je iz trbuha Savata Malija. Shvatili su da se Gospodin sigurno krije u njemu! Mnogi ljudi vjeruju da je sveti Savata Mali utjelovljenje gospodina Hanumana zbog ovog izvanrednog pothvata.

Kasnije je Guruji u Vrindavanu rekao o velikom svetcu:

Vidite, Bhagavan se krije u svima. Samo nam treba malo vremena da ga prepoznamo u sebi. Jednom kad prepoznamo da je On taj koji je smješten u našim srcima, nema prosuđivanja ni o čemu niti o bilo kome. Tada On postaje jedna stvarnost: sveprisutan je i posvuda.

 

Izvorni tekst na engleskom pročitajte OVDJE.

X