„Kada želiš učiti prirodne znanosti, moraš ići učitelju prirodnih znanosti, zar ne? Kad moraš učiti matematiku, ideš učitelju matematike. Duhovnu znanost, znanost o duši, znanost o Bogu, daje guru.“ – Paramahamsa Sri Swami Vishwananda

Neki mogu misliti da je tema o važnosti gurua, neki mogu zaključiti da je informacija namijenjena samo onome tko se identificira kao ‘duhovni’. U stvarnosti, važnost gurua je relevantna za sve, baš kao što voda je za održavanje cijelog života. Ovaj članak će objasniti zašto, ali na način koji je iznenađujuće praktičan, koliko god taj guru bio tajanstven.

Imajte na umu da nećemo raspravljati o vrstama gurua, niti o procesu određivanja je li jedan ‘pravi’ ili vaš kojeg ćete slijediti, nego o osnovnom pregledu uloge istinskog gurua koji se može primijeniti na svakoga i radikalno transformirati život na bolje.

Duhovni učitelj: razumijevanje riječi ‘guru’

Odmah na početku, želio bih se pozabaviti nečim što sam tijekom godina promatrao kod drugih, posebno u SAD-u, pa čak i u sebi prije nego što sam upoznao svog satgurua. Za zapadni svijet, riječ guru ili duhovni učitelj ima tendenciju stvoriti trenutni otpor u umu, posebno kada naše okruženje nameće hiperindividualizam kao sredstvo za ‘uspjeh’. Ali u mnogim drugim tradicijama diljem svijeta, izgradnja odnosa s guruom normalan je aspekt ljudskog razvoja. Time vas pozivam na trenutak da nadiđete svoje vlastite unaprijed stvorene ideje i vidite što bi se moglo rasvijetliti, kao što je to bilo za mene.

Prvo, što znači riječ guru? Iako sama sanskrtska riječ ima različite kutove tumačenja i ne može se savršeno artikulirati na engleskom jeziku, radit ćemo sa široko prihvaćenim prijevodom koji glasi: onaj koji raspršuje tamu duhovnog neznanja.

S obzirom da je definicija neznanja nedostatak znanja, obrazovanja i svjesnosti, vidimo da je jedna od uloga istinskog gurua ukazati na to duhovno znanje. Oni to ne čine samo kroz predavanja ili tumačenje svetih spisa, već svojim živim primjerom.

Drugo, kako se onda guru razlikuje od svakodnevnog mentora, vodiča ili stručnjaka? Važno je naglasiti da nije svaki guru postigao prosvjetljenje. Govoreći o premisi pravog gurua, oni su prosvijetljeno biće koje stoga može pružiti ne samo svakodnevne informacije kako se uči u standardiziranom obrazovanju, već i znanje povezano s nedodirljivim, međusobno povezanim izvorom svih stvari i materijalnih i nematerijalnih u prirodi, kao što je duša. Ako ste živi, ​​jasno je da postoji nezamislivi dio nas koji daje tijelu život i odlazi nakon što tijelo umre.

„Većina ljudi koji žive u vanjskom svijetu, ne znaju što imaju u sebi. Ponekad čak zaborave da su živa bića. Lutaju svijetom poput robota, zaboravljajući da u sebi imaju atmu, dušu. Kad razgovarate s njima, oni kažu: „Ah, kad umremo, umiremo, gotovo je!” Ne zanima ih da saznaju više o životu.“ – Odlomak iz komentara Paramahamse Vishwanande na Bhagavad Gitu

Kao ljudska rasa razvili smo osjećaj povjerenja u znanost i koristimo je kao referencu za potporu tvrdnji. Moderna znanost podijeljena je na tri dijela: formalni (tj. logika i matematika), prirodni (tj. biološki i kozmološki) i društveni (ljudsko ponašanje). Međutim, znanost tek počinje otkrivati ​​ono što je već otkriveno prije nekoliko tisuća godina u drevnim vremenima i nalazi se u duhovnim spisima kao što su Vede. Bilo je trenutaka kada “znanost” i “duhovnost” nisu bile u suprotnosti jedna s drugom, već su se nadopunjavale. Kako se pojavljuju šokantnija istraživanja u domeni metafizike i naizgled čudesnih događaja, čini se da trima dijelovima moderne znanosti nedostaje četvrta grana, duhovna znanost. Pravi guru je ‘stručnjak’ i dobro utemeljen u prostoru ove spomenute duhovne znanosti. Naš intelekt sam ne može shvatiti puninu postojanja samo vlastitim naporom. Čovjek treba primiti znanje od ostvarenog bića koje je utemeljeno u području stvarnosti kakva jest.

„Čovjek treba pristupiti duhovnom učitelju s pokornošću, opsežnim ispitivanjem i služenjem. Takve ostvarene duše vas mogu poučiti jer su vidjele Istinu.“ – Bhagavad Gita, 4.34

Zašto vam je potreban duhovni učitelj?

Svjetovno obrazovanje ne potiče duboko poštovanje i ljubav prema učitelju. Prijenos duhovnog znanja nije intelektualni proces. I tu ulazimo u domenu misterija koja je neizbježna bez obzira u što netko vjeruje. Iako guru prenosi znanje, ono se ne predaje mehanički poput informacija koje ste dobili u školi, ne nalaze se u google pretraživanju, a ne mogu se u potpunosti razumjeti ni čitanjem samog duhovnog spisa. Ovo istinsko znanje se otkriva u srcu tragatelja guruovom milošću, kada čovjek razvije poniznost i iskrenu spremnost za preobrazbom. Ovdje se ne radi o procesu ‘brzog prosvjetljenja’. Ovo znanje je rezultat izravnog iskustva u dugotrajnoj vezi s guruom. Duboko u sebi, istina za kojom svi čeznemo može se pronaći u kvalitetama kao što su bezuvjetna ljubav, poniznost, velikodušnost, suosjećanje… sve kvalitete koje istinski guru posjeduje i na koje sama priroda ukazuje. Ono što se može činiti tako tajanstvenim, može se i praktički pokazati u samoj prirodi. Svako ljudsko biće iz svih slojeva života na Zemlji ima taj potencijal u sebi, i kao što je već rečeno, radikalno će transformirati vaš život. Ovo je putovanje koje guru hoda s nama.

„Kada se u srcu probudi duboka čežnja za postizanjem nečeg većeg od samo ovog ovozemaljskog života, i kada netko bude potpuno spreman s poniznošću, Učitelj će učeniku dati Brahma Jyaan, znanje o Sebstvu i voditi ga.“ – Odlomak iz komentara Paramahamse Vishwanande na Bhagavad Gitu

 

Izvorni tekst na engleskom jeziku pročitajte OVDJE.