Svaki dan on bi štovao gospodina Narayana. Indra i sve deve zavide osobnom odnosu koji bhakte mogu imati s Gospodinom, jer ga oni ne mogu imati. Ni Brahma, Vishnu i Mahesh ne mogu postići Gospodina kao što to mogu bhakte.

ODLOMAK IZ KOMENTARA PARAMAHAMSE VISHWANANDE
Srimad Bhagavatam

U ovoj priči o Prahladu Maharajju i Narasimha avataru možete vidjeti i kako se Bhagavan očituje zbog svojih predanika. Prvo, očitovao se radi Hiranyakashipua, kako bi ga oslobodio. A onda je koristio dijete Hiranyakashipua. Dakle, što je “dobro”, a što “loše”? Za Bhagavana ne postoji “dobro” ni “loše”. Od ‘lošeg’ čini ‘dobro’, a od ‘dobrog’ čini ‘loše’. Isto tako, Bog nije uvjetovan umom, On nije uvjetovan mayom. On koristi mayu i poprima oblik. Ali što Ga može privući? Samo ljubav i predanost njegovog predanika.

Natjerao je Naradu da spasi suprugu Hiranyakashipua, majku Prahlada. Preko Narade poučavao je Prahlada. Prahlad je izgovarao ime Narayana otkad je bio u maternici svoje majke. Dakle, ovdje imate velikog demona, čiji je sin veliki bhakta. Tako je sam Gospodin ispunio Brahmin blagoslov. Ovako, nije porekao blagoslov koji je gospodin Brahma dao Hiranyakashipuu. Kako ne bi uvrijedio Brahmu, pomislio je: „U redu, dobro! Brahma mu je dao ovaj blagoslov, pa ću se i ja manifestirati u skladu s tim.“ Hiranyakashipu je tražio od Brahme da ga ne ubije ništa što je Brahma stvorio. Međutim, čak i ako je sve stvorio Brahma, Brahma nije stvorio Narayana. On je zapravo stvorio Brahmu. Tako je ubio Hiranyakashipua, ispunivši sve njegove želje. Kako je milostiv! Hiranyakashipu je tražio, a Gospodin je pružio. A to je bio demon koji je tražio. Zato se kaže da biste trebali znati što tražite od Boga. Kad nešto tražite od Boga, budite sigurni da znate što zapravo želite.

Hiranyakashipu je smatrao da je vrlo mudar. Zamolio je Brahmu: „Daj mi sve ovo da ne mogu biti ubijen. Ovako mogu postati besmrtan.“ Prvo je tražio besmrtnost, ali Brahma je rekao: „Ne, ne mogu ti dati besmrtnost. Besmrtnost je već dana polubogovima, devama.“

Kako je divno vidjeti kako je Gospodin stavio bhaktu tamo, Prahlada, kako bi On došao i očitovao se na Zemlji. Što je Prahlada učinilo posebnim? Bila je to njegova nevinost, čistoća uma. Kasnije je Prahlad Maharaj okrunjen, postavljen na prijestolje kraljevstva i tako je postao vrlo moćan i pravedan kralj. Svaki dan bi štovao gospodina Narayana. Indra i sve deve zavide osobnom odnosu koji bhakte mogu imati s Gospodinom, jer ga oni ne mogu imati. Ni Brahma, Vishnu i Mahesh ne mogu postići Gospodina kao što to mogu bhakte.

Takva je bila Prahladova predanost da se sam Gospodin očitovao na Zemlji da bi ga zaštitio! Naučite više o Narasimha lili na predstojećim tečajevima recitiranja veda posvećenih učenju od velikih bhakta.

Jedan od stihova koje ćete naučiti iz Srimad Bhagavatama je gdje Prahlad traži utočište na stopalima Narasimhe.

śrī prahlāda uvāca
mā māṁ pralobhayot pattyā
saktaṁ kāmeṣu tairvaraiḥ
tatsaṅga bhīto nirviṇṇo
mumukṣustvām upāśritaḥ

Śrī Prahlāda je rekao: „Molim vas, nemojte me mamiti jer sam kao asura, sa svim tim blagoslovima, privržen materijalnom uživanju. Želeći oslobođenje, a u strahu od takvog materijalnog društva,  potražio sam Tvoje utočište radi potpune nevezanosti.

Takva je bila Prahladova odanost da se sam Gospodin očitovao na Zemlji da bi zaštitio jednog bhaktu! Naučite više o Narasimha lili na predstojećim tečajevima recitiranja veda posvećenih učenju od velikih bhakta.

PREDSTOJEĆI TEČAJ U HRVATSKOJ:
PRAHLĀDOVA ČISTOĆA

Izvorni tekst na engleskom pročitajte OVDJE.

X