Kartik mjesec je vrijeme kada se gospodin Krishna čini dostupnijim svojim bhaktama nego u bilo koje drugo doba godine. Za to vrijeme, sve što učinite u sjećanje na Krishnu, donijet će zasluge sto puta više nego obično, čak i za najmanju ponudu. No, obično se usredotočujemo na noć Kartika jer je to ona noć kad slavimo Rasa-lilu između Krishne i gopika.

U tjednima prije Rasa-lile, gopike su započele intenzivnu pokoru Katayayni Devi. Rano su se budile za kupanje u Yamuni i postile na neslanom kitchariju. Imale su jedan cilj: učiniti Krishnu svojim mužem. Ne zbog njih samih ili zbog svoje želje, već zato što im je bilo stalo jedino do Njega i Njegove sreće.

Na kraju je Krishna počeo uslišavati njihove molitve i pozivao ih zvukom svoje flaute. Gopike su čuvši poziv prestale sa svime. Večeru su ostavile napola kuhanu, napola našminkane, djecu bez nadzora. Njihovi muževi i braća pokušali su ih zaustaviti, ali ništa ih nije moglo spriječiti da slijede Krishninu flautu. Ali dok su ga gopike tražile, Krishna se skrivao, ostavljajući ih očajnima u boli razdvojenosti.

Upravo je ta bol razdvojenosti dovela do njihove pjesme poznate kao Gopi Gita koju Paramahamsa Vishwananda naziva ‘srcem Bhagavatama.’ Takav je bio intenzitet njihovih molitvi da je rastopio srce Sri Krishne i On se otkrio gopikama.

Gospodin Krishna pojavio se ispred gopika. Njegovo lotosoliko lice smiješilo se, a na sebi je imao vijenac od poljskog cvijeća i žutu odjeću. Njegov je oblik toliko privlačan da uznemirava svačiji um, pa čak zbunjuje i um Kupida.

Srimad Bhagavatam, 10.32.2

Ovo je trenutak koji označava početak Rasa-lile. Krishna je manifestirao još jednu verziju sebe, pa je svaka gopika imala za ples svoga Krishnu. Duboko u srcu svake gopike bio je Krishna, a u srcu Krishne boravila je svaka gopika.

Cijela Rasa-lila simbolizira kozmički oblik Krishne koji izvodi svoju lilu unutar svake osobe. Međutim, On se očituje samo onima koji istinski čeznu za Njim. On je stanovnik svakog srca. Bez obzira radi li se o lošoj ili dobroj osobi, nema srca u kojem Krishna nije prisutan. Vjerovali li vi u Njega ili ne, On je tu.

Paramahamsa Vishwananda

Rasa-lila je simbol vrhovne ljubavne veze između bhakte i Gospoda. U noći Kartika slavimo Krishnu kao središnju točku našeg života i izražavamo svoju ljubav i predanost prema Njemu u obliku kambamske svjetiljke: velike uljanice sastavljene od manjih pojedinačnih svjetiljki koje predstavljaju bhakte.

Iako se obično usredotočujemo na noć Kartika, čitav mjesec Kartik smatra se omiljenim Sri Krishni. Kakve god molitve nudili tijekom ovog mjeseca, donijet će više zasluga, ali zapravo gopike nam trebaju biti primjer. Nisu im bile bitne zasluge ili punya. Njihov jedini cilj bio je ugoditi, služiti i voljeti Krishnu. Ako nešto naučimo iz mjeseca Kartik, neka to bude da živimo i služimo s ljubavlju i predanošću Krishni.

SLAVITE KOD KUĆE

Ponudite Tulsi ili uljnu svjetiljku

U raznim satsanzima u ovom mjesecu, Paramahamsa Vishwananda često je govorio o nuđenju Tulsi ili uljanice Sri Krishni. Tulsi je utjelovljena predanost. Ponuditi nju Krishni znači ponuditi našu predanost. Slično tome, nuđenje uljanice simbolično je nuđenje naše duše.

Meditirajte na Krishnu

Iako je svaki dan dobar dan za meditaciju na Krishnu, ovaj je mjesec posebno povoljan. Kakve god ponude davali, čak i u najmanjim molitvama, On ih prihvaća i uzvraća svojom ljubavlju tisuću puta više.

PRONAĐITE POSUĐE ZA MOLITVE

BHAKTI SHOP – HRVATSKA
Kontakt: Tulsi, email: shop@bhaktimarga.hr , gsm: 095 582 2903

Izvorni tekst na engleskom pročitajte ovdje.

X