Prvi put su predanici i prijatelji Paramahamse Vishwanande iz Hrvatske bili pozvani na hodočašće u Vrindavan, u Indiju, na Holi 2020. s Gurujijem, zajedno s predanicima iz Češke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Albanije, Turske, Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Grčke.  

Nas tridesetak iz Hrvatske, pojedinačno, u manjim grupicama te u jednoj većoj grupi od nas 11 zaputili smo se put Indije. Većini je ovo bio prvi susret s Indijom i njenim raznolikim bojama, običajima, hramovima.

Mjesecima prije puta, individualno i skupno, marljivo smo vježbali svoje uloge za predstavu Vrindavan lila koja je postala međunarodni projekt predanika iz Hrvatske, Poljske i Njemačke te s Mauricijusa. Pred Gurujijem smo je izveli 5. dan hodočašća, na veliko oduševljenje gledatelja i samog Gurudeva koji nam se pridružio na pozornici te nas od srca sve zasuo laticama cvijeća i holi bojama.

 

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=mo1g2GJias4[/embedyt]

Tijekom 11 dana službenog programa, što ste mogli pratiti u svakodnevnim objavama na Facebookovoj stranici Bhakti Marga Hrvatske, posjetili smo:

 1. dan – hramove u Vrindavanu: Bankey Bihari, Radha Vallabha, Seva Kunj, Radha Damodara, Radha Shyamasundara, Saligram mandir

https://www.facebook.com/bhaktimarga.hrvatska/posts/2617521171866081?__tn__=-R

 1. dan družili smo se s Gurujijem i prisustvovali satsangu Swamija Revatikaante

https://www.facebook.com/bhaktimarga.hrvatska/posts/2618068745144657?__tn__=-R

 1. dan posjetili smo ostale hramove u Vrindavanu: Katyayini Devi, Govinda Devji, Sri Rangji, hram Gopeshwar Mahadeva, Brahma Kund te imali večer kirtana s čuvenim pjevačem kirtana Vaiyasakija Das Prabhuom

https://www.facebook.com/bhaktimarga.hrvatska/posts/2620486808236184?__tn__=-R

 1. dan sudjelovali smo u parikrami oko Vrindavan, tri sata žustrog hoda uz stalno ponavljanje Božjeg imena (japam). Lokalna plesna škola “Gita Govinda” izvela je tradicionalne plesove iz Odisse

https://www.facebook.com/bhaktimarga.hrvatska/posts/2621667601451438?__tn__=-R

 1. dan zajednička AKY, inauguracija božanstava Pandurange i Rukmini, Holika Dahan, plesnu predstavu izveo je Suhail Bhan, svjetski poznati bharatanatyamski plesač, a kazališnu predstavu „Vrindavan lila“ izveli su hodočasnici iz Hrvatske, Poljske, Njemačke i s Mauricijusa.

 https://www.facebook.com/bhaktimarga.hrvatska/posts/2622639318020933?__tn__=-R

 1. dan započeo je potpunim abishekom Yamune i Giridharija, i Nitai Gaurange, koje smo Guruji i svi predanici prekrili bojama. Zatim su svi u pratnji veselog kirtana izašli na proslavu Holija. Navečer smo gledali predstavu rumunjskih predanika o tome kako su nastali Radha Kund i Shyama Kund, dva najsvetija mjesta u Vrindavanu.

https://www.facebook.com/bhaktimarga.hrvatska/posts/2623782091239989?__tn__=-R

 1. dan posjet Akshar Dhamu u Delhiju, velikom hinduističkom hramu i duhovno-kulturnom kampu, koji je posvećen životu i učenju Swaminarayana.
 2. dan posjet Barsani, Radharaninoj palači, mjestu u kojem je Radharani živjela i čeznula za Krishnom

https://www.facebook.com/bhaktimarga.hrvatska/posts/2625139397770925?__tn__=-R

 1. dan inicijacija novih predanika, posjet Govardhan brdu te Radha Kundu i Shyama Kundu.

https://www.facebook.com/bhaktimarga.hrvatska/posts/2625773064374225?__tn__=-R

 1. dan kirtan na čamcima na rijeci Yamuni, večernji satsang s Gurujijem u ashramu Shree Giridhar Dham

https://www.facebook.com/bhaktimarga.hrvatska/posts/2626566547628210?__tn__=-R

 1. dan održana je aukcija Gurujievih predmeta popraćena inspirativnim pričama koje je ispričao Swami Paranthapa, a posljednje predavanje tijekom našeg putovanja održao je Param Jyoti Das, koji nam je objasnio važnost pjevanja božanskog imena i ispravnog stava.

https://www.facebook.com/bhaktimarga.hrvatska/posts/2628508900767308?__tn__=-R

 

Ispunjeni dojmovima te prepunjeni blagoslovima iz priče o drevnoj Indiji, Bharatu, morali smo se vratiti u svakodnevicu života u 21. stoljeću. Teških kofera i s nostalgijom u srcu, jer tko zna hoće li se ovakvo hodočašće ikada više ponoviti, otišli smo iz Vrindavana. Čak nam je na odlasku i Guruji mahao sa svoje terase te nas sve razveselio i dao nam vjetar u leđa da se hrabro suočimo s povratkom u Hrvatsku.

Do sljedećeg zajedničkog hodočašća na koje vas sve već sada pozivamo,

budite nam zdravi i veseli,

Jai Gurudev!

 

 

 

 

OSVRTI HODOČASNIKA:

 

Nekoliko puta sam pomislio da mi je to vjerojatno najbolje iskustvo u životu. Ljubav, radost, zajedništvo i stalna Gurujijeva milost (Valjda zato jer sam početnik u Njegovoj školi :joy:) nešto je što se ne zaboravlja, već izaziva još jače stremljenje. Da to postane život na ovoj planeti, tome se nadam i molim. Neka nam svima životi budu uronjeni u tu stvarnost.

 • Samvatsara Das, Zaprešić

 

Osjećam beskrajnu zahvalnost prema Gurujiju, na Njegovom vodstvu, pažnji, svim blagoslovima i ‘čarolijama’ kojima nas je obasipao svih 12 dana boravka u Vrindavanu. Od prvoga dana doslovno nas je hranio ‘prasadom’ koji nam je osobno dijelio navečer i ujutro u hramu nakon molitvi. Često smo ga mogli sresti u samoj zgradi ashrama te ispred zgrade, kako obilazi predanike, kao pravi domaćin. Posebno iskustvo mi je bilo sudjelovanje u predstavi ‘Vrindavan lila’ koju smo mjesecima vježbali u Hrvatskoj, a najintenzivnije probe ostavili za Indiju. Pored toga s Njegovom milošću i vodstvom bila sam uključena u sevu medicinskog tima te svojim iskustvom dugogodišnje homeopatkinje jedva sam pronalazila slobodnog vremena za pomoć svim potrebitima. Uz Gurujija su svi ovi dani, posjeti hramovima, izlet u Delhi i razgledavanje okolnih znamenitosti protekli intenzivno i brzo. Posljednje večeri hodočašća, nakon govora ohrabrenja, Guruji je svim hodočasnicima podijelio tulsi ogrlicu s Vitthalom. Brojni su imali milost i blagoslov da im Guruji osobno blagoslovi  paduke i božanstva te smo napunjeni, osnaženi i regenerirani mogli krenuti u novo služenje i životne izazove.

 • Krishnaveni Dasi, Hrvatska Kostajnica

 

Sve je bilo odlično i nezaboravno. Posjet Holly Angels u Delhiju osobno mi je bio super. Jedno ogromno Jai Gurudev za našeg Gurujija.

 • Pero, Split

 

Indija nas je već na areodromu u New Delhiju dočekala otvorenih ruku i primila u zagrljaj naših dragih prijatelja. Nakon toplog dočeka obavila nas je nevjerojatnom kulturom, ljudima, vrevom, energijom, zvukovima, mirisima i bojama. A to je bio tek početak…

U New Delhiju smo prvo prisustvovali darshanu našeg Gurujija, gdje je bilo posebno vidjeti predanost, strpljenje i mir s kojima su djeca, štićenici bolnice AIMS, čekala u redu na darshan. Nakon Delhija, slijedio je Vrindavan, gradić u kojem je svoje djetinjstvo proveo Krishna. Vrindavan nas je dočekao otvorenim ulicama ispunjenim živim prometom, mnogobrojnim rikšama čiji vozači međusobno komuniciraju trubljenjem i tako daju poseban pečat indijskim ulicama, mnoštvom prolaznika, kravama, psima i svinjama što slobodno šeću gradom, majmunima koji s okolnih grana i zidova vrebaju priliku kako doći do nekog plijena. Jednom riječju ŽIVOTOM. U Vrindavanu se na svakom koraku može vidjeti neki hram, neko sveto mjesto ili ashram nekog od mnogobrojinh učitelja, ljudi tamo žive duhovnost 24 sata, a Radha i Krishna su im stalno na usnama i u srcu. Riječ za hvala je „Radhe-Radhe”, ime Krishnine najbliže predanice.

Program se najvećim dijelom odvijao u Shree Giridhar Dham ashramu Bhakti Marge, gdje smo imali jutarnje, večernje molitve i kirtan večeri, pa i kulturni program. Jedan od posebnih događaja je bila predstava o priči iz života Radhe i Krishne koju smo pripremili i izveli pred Gurujijem. Svaki dan smo uz uobičajeni duhovni program imali i dodatna događanja kao što su obilasci hramova i drugih svetih mjesta, posjeta Govardan brda koje je Krishna držao na svome malom prstu, izlet barkama s Gurujijem na rijeku Yamunu koja protiče kroz Vrindavan i na kojoj se Krishna igrao s prijateljima, itd… Jedan dan smo imali izlet u New Delhi gdje smo posjetili Akshar Dham, velebni kompleks u čast duhovnog učitelja Swamiya Narayana, a jedan od vrhunaca cijelog puta je bila proslava festivala Holi, tijekom koje smo se gađali bojama, simbolom radosti života. Bilo nas je teško međusobno prepoznati pod svim tim naslagama prahova različitih boja, ali ono što boje nisu mogle prekriti bili su osmjesi na ozarenim licima. Guruji je tijekom cijelog putovanja bio s nama, tako reći, na dohvat ruke, zbog čega je ovo putovanje zaista bilo posebno.

Toliko je puno utisaka, iskustava, novih poznanstava, do tada neviđenih prizora, da ih je teško sročiti u riječi, no možda ćemo, kad se dojmovi slegnu, nakon nekog vremena moći ispričati potpuniju priču… a i tada je pitanje. Duhovna putovanja ostave pečat za cijeli život i svoje darove otkrivaju tek nakon dugo vremena…

Neka nas znani i neznani blagoslovi posjeta Vrindavanu i Indiji vode još dugi niz godina…

 • Sonja i Brahma, Zagreb

 

Za više fotografija pogledajte našu Facebook objavu: https://www.facebook.com/bhaktimarga.hrvatska/posts/2634849773466554

X