Napisao: Swami Kanjalochana

„Nedavno sam svim mojim učenicima Atma Kriya Yoge napisao pismo, što povremeno radim kako bismo ostali u kontaktu. Budući da imam učenike iz raznih zemalja i ne mogu biti u kontaktu sa svima njima individualno, nastojim, barem s vremena na vrijeme, podsjetiti ih zašto su primili kriyu i zašto bi je trebali nastaviti vježbati.

Također želim podijeliti što sam im napisao, svima vama koje će to nadahnuti, jer sam primio nekoliko pozitivnih povratnih informacija. Ali prije negoli to učinim, jedna misao mi je pala na pamet. Kada ponudimo molitve Bogu, u svojem uobičajenom stanju postojanja, a to je nemiran um i zatvoreno srce, često se pitamo hoće li naše molitve stići do Boga. Ako imamo smetnje na svojem mentalnom radiju, ne možemo odaslati ni primiti impuls od Onoga kojem šaljemo svoje molitve. Da, Bog primi sve što pošaljemo, ali može li majka uvijek odgovoriti kada dijete nepotrebno plače? Ne. Bog odgovara kada misli da je važno.

Kada molimo s umom ispunjenim nemirnim željama, to je kao da Bogu nudimo ostatke naše predanosti. Predani smo tolikim stvarima i posvećujemo sve svoje vrijeme tome. A kada dođe vrijeme da budemo zajedno s Bogom, nije ostalo ništa da ponudimo Njemu, možda ostatak naše predanosti (od svih ostalih svjetovnih stvari). U meditaciji, kada bi sve misli trebale biti usmjerene na Boga, one su raspršene u svim smjerovima, stoga se sva energija gubi. Zbog toga, umjesto da smo preporođeni, osjećamo se iscrpljeno. Takva vrsta meditacije je beskorisna.

Mnogi ljudi prakticiraju samo jedan krug glavne kriye misleći da zavaravaju Boga. Nedavno sam se igrao skrivača sa šestogodišnjim dječakom i kada je shvatio da se ne može sakriti od mene, pokušao se pretvarati misleći da će me prevariti čučanjem u kutu s pognutom glavom. „Ako ja ne vidim njega“, razmišljao je, „i moje tijelo je nevidljivo za njega“. Ovo je slikoviti opis kako se ponašamo pred Bogom.

Kada se spoje tišina uma i ljubav i predanost srca, a nema druge želje osim da budemo s Bogom („Budi miran i znaj da sam ja Bog“ psalam 46:10), tek tada se molitva može ponuditi znajući da će trenutno doći do Boga na njegov beskrajni način, bez ikakvih smetnji (od naših materijalnih želja, nemirnog uma i nečistog srca).

Atma Kriya Yoga je naša ljubavna ponuda Bogu. Sastoji se od niza tehnika poput ponavljanja mantre, meditacije, pranayama itd., koje nam zajedno pomažu očistiti naš mentalni radio i masivne utvrde (citadele) oko naših srca koje su kao sloj nad slojem izgrađene kroz naše želje i materijalnu identifikaciju sa svijetom osjetila. Ako prakticiramo samo glavnu kriyu, kada su naši nadiji (pranični putevi) začepljeni s nečistoćama i kada se naš nemir probudi u našim unutarnjim vidicima, kako možemo koristiti kriyu da si pomognemo? Rekao bih, vrlo teško. Bez pročišćavanja našeg uma imenom Božjim, bez ponuda puje Ištadevu, bez pjevanja bhajana, ne vidim nikakav izlaz iz ovog blata deluzije. Sve tehnike Atma Kriya Yoge (AKY) rade zajedno i u svaku pojedinu od njih Babaji i Guruji  stavili su svoju milost, koja nas jedina može osloboditi od sve fizičke, mentalne, emocionalne, psihološke i duhovne patnje.

Kako Bog ne voli okaljane ponude, trebamo nastojati da se um i srce sretnu u jednoj točki. Pranayama je direktna veza koja sjedinjuje srce i um. S kontroliranjem daha (pranayama), dah se povlači, a kao posljedica toga um se smiruje. Jednom kada je um umiren, srce se automatski otvara. I samo onda možemo ponuditi svoje molitve Bogu, i možemo osjetiti i slušati Njegov odgovor.

Guruji kaže da se radi puja, onda AKY ili obratno, a povrh toga japa čitav dan. Nakon što napravite svoju AKY i puju, vidite koliko je vaš um pročišćen i spreman primiti Božji odgovor. To je savršeno vrijeme za molitvu. Kada molite, slušajte i osjetite. Razgovarajte s Bogom jezikom srca, ne riječima. To ja nazivam „zajedništvom od srca k srcu“.

Često čujem izgovore: „Nemam vremena“. „Pa, pronađi vremena!“ Kada ste bolesni, imate samo jednu želju. Sve druge želje blijede pred time. Stoga, ponašajte se kao da ste bolesni sve vrijeme i tu jednu želju za zajedništvom s Bogom učinite glavnom u svom umu i srcu. Da vam Bog iznenada oduzme taj mali dah koji povezuje vašu dušu s ovim tijelom, vi biste otišli s ovog svijeta i sve vaše želje bi ostale neispunjene. Ali pronalaskom Boga, sve te želje bit će ispunjene u vječnosti.

Dah je tajna. Ako razumijete tu tajnu, razumjet ćete tko ste. Atma Kriya Yoga sadrži tu tajnu. Dostupno vam je milošću Babajija i Gurujija. Koristite je na svoju dobrobit i na dobrobit cijelog svijeta. Gore spomenuto pismo glasi:

„Dragi AK yogini, godina je već počela i nadam se da je već pokrenuta nova odluka da produbite svoju AKY praksu.

Kao moji studenti, znate koliko naglašavam redovitost vaše prakse. Bez discipline vrlo je teško postići bilo kakav uspjeh.

Što razlikuje nas, duhovne ljude, od onih koji nemaju duhovne sklonosti niti su probuđeni? To je duhovna praksa i konstantan rad na samima sebi da budemo sve bolji kao ljudska bića.

Ako ne provodimo redovito svoju sadhanu, našu Atma Kriya Yogu, kako se možemo nadati poboljšati svoj život i približiti se u našem odnosu s Bogom? Ali bez predanosti, nikakva sadhana vas ne može dovesti do Boga. Ako vam je srce presušilo s bhakti, Bog stoji daleko poput najdalje zvijezde. Ali za bhaktu, On je blizu poput otkucaja srca. On boravi u srcu svih bića, ali je probuđen samo u bhaktama – On vječno pleše u srcu pravog bhakte.

Mahavatar Babaji nam je obećao da će nas čak i malo ove duhovne prakse spasiti od strašnih strahova i ogromne patnje. Čak i malo, on nam govori. Stoga, ponovno potvrdimo svoju odluku da ćemo, bez obzira na sve, sjediti barem 5-10 minuta, ako ne i više, i koristiti ovaj neprocjenjivi dar AKY za svoj boljitak – našu duhovnu, mentalnu, emocionalnu i fizičku dobrobit.

Kada nas netko pozove na ukusan obrok u skupi restoran, nećemo to odbiti. Babaji i Guruji nas pozivaju na raskošnu duhovnu hranu svaki put kada sjednemo i prakticiramo svoju AKY. Oni nas tuširaju duhovnom manom, božanskom hranom koja hrani naše najdublje potrebe. Zašto uvijek iznova odbijamo njihovu ponudu? Sve može i hoće čekati, ali naše zajedništvo s Bogom ne može i ne treba čekati.

Dragi studenti, ovo pišem iz ljubavi prema vama. Nemam drugi interes. Najveća radost mi je vidjeti vas kako rastete u duhovnom zanosu prema Bogu. Vježbajte AKY koliko god možete.

Dragi moji, koji dar vam želim za ovu godinu? Da vidim sve vas blažene Gospodinove predanike kako se uvijek uzdižete u Njegovoj ljubavi. Stoga upotrijebite AKY kako biste postigli najbolje što vam može dati – samog Boga.“

S beskrajnom ljubavi,

Swami Kanjalochana

 

Izvorni tekst na engleskom jeziku pogledajte na Swamijevom Facebook profilu.