Bježala sam od lava po sobi u apsolutnom užasu, osjećajući kao cijelu vječnost. Srce mi je trebalo iskočiti iz prsa dok lav napokon nije stao i vratio se u ljudski oblik Paramahamse Vishwanande. Manifestirajući olovku u ruci, rekao mi je: „Nemoj više nikada sumnjati, zapiši to i nikad ne zaboravi.“

Napisala: Nikunja Dasi

Ako još niste shvatili, ovo je bio san. Sanjala sam taj san prve noći kad sam upoznala Gurujija i prvi put kad sam spavala u ashramu u Njemačkoj. Pa, to nije bio najnježniji pozdrav, ali moju je pažnju sigurno privukao. Kasnije sam saznala više o tome tko je taj lav, u početku uopće nisam imala pojma. Narasimha – utjelovljenje Maha-Vishnua; najprivlačniji i najsuroviji ljudski lav koji je uništio opakog demona Hiranyakashipua da zaštiti svog predanika Prahlada.

Zapravo, Hiranyakashipu je demon koji je unutra. Sve dok je naš um prožet negativnošću, sve dok naš um proždire samo vanjska stvarnost, nikada nećemo moći ostvariti svrhu života. Tek kad nadiđemo ograničeni um, shvatimo tko smo.

Paramahamsa Vishwananda

Kad čitamo o Narasimhinoj kratkoj, ali snažnoj inkarnaciji na Zemlji u Srimadu Bhagavatamu, otkrivamo aspekt Božje ljubavi na način koji nije često prikazan u romantiziranoj verziji ljubavi službene duhovnosti. Zapravo, njegova slika obično užasava one koji ne znaju za njegovu priču koja je toliko važna za svijet u kojem danas živimo.

Ova svirepost proizlazi iz vrhunske slatkoće i ljubavi koju Narasimha gaji prema Prahladu; za poklonika koji je u potpunosti predan Bogu. Ova svirepost predstavlja mnoge teme, od kojih su dvije zaštita od unutarnjeg ponosa i straha.

Narasimha nas podsjeća na neustrašivost, predstavljenu u njegovoj sposobnosti da ubije demona Hiranyakashipua, unatoč svim zahtjevima koji su bili postavljeni lukavim blagoslovom koji mu je odobrio gospodin Brahma. Taj blagoslov je bio što nije mogao umrijeti ni na Zemlji ni u svemiru; ni u vatri ni u vodi; ni danju ni noću; ni iznutra ni izvana (kuće); niti od strane čovjeka, životinje ili Boga; ni neživim ni živim bićem. Svemogući gospodin Vishnu očitovao se na savršen način da nadjača sve ove uvjete. To pokazuje kako će Bog uvijek doći po svoje predanike čak i u najnevjerojatnijim okolnostima.

Narasimha nas podsjeća da se oslobodimo duhovnog ponosa. Ponosni demon Hiranyakashipu, čak i sa svom svojom moći i kraljevstvom, nije mogao nadvladati milost koja se daje Gospodinovom predaniku. Kao što vidimo kroz ovu priču, istinska božanska ljubav nije samo neka nježna sentimentalna stvar. To je snažna sila koja prodire čak i u najuvjerljivije iluzije koje narušavaju našu sposobnost da budemo ponizni, da imamo vjeru i da budemo u skladnom odnosu s Bogom.

Moj san je podsjetnik da se neustrašivo držim te vjere. Ponekad je potreban šok da se sjetimo beskrajne Božje ljubavi i moći. Neka vam milost Narasimhe podari hrabrost prisjećanjem da je uvijek s vama i poniznost da čistim srcem služite Svemogućeg.

Život je služenje. Služenje, ne ljudima, već služenje Svemogućem u svima. Ovo služenje započinjemo štovanjem, prisjećajući se Boga.

Paramahamsa Vishwananda

Kako se Narasimha Chaturdashi približava, posvetite malo vremena pjevajući Narasimhi i povežite se s njegovom energijom i štitom ljubavi.

 

Izvorni tekst na engleskom pročitajte OVDJE.

X