Danas Paramahamsa Vishwananda dovodi Rukmini-Vitthalu na svoj rodni otok Mauricijus. Dan je izuzetno značajan i zato što se božanstvo instalira na obljetnicu davanja svete mantre u slavu gospodina Vitthale. Tog je dana u svom satsangu govorio o bezuvjetnoj ljubavi, Božjoj ljubavi i jednostavnosti ljubavi.

IZVOD IZ SATSANGA PARAMAHAMSE VISHWANANDE 10. APRILA 2020.

„Kad brinete, ne možete reći da je bezuvjetna Ljubav! U takvom stanju ne pomažete ljudima ni sebi. Pitam vas zašto se brinete ako vam je cilj bezuvjetna ljubav? Što je bezuvjetna ljubav? Bezuvjetna ljubav je povjerenje, a ne zabrinutost. Vjerujete svom putu. Vjerujete u Giridharijevu ljubav i zaštitu tako da nema razloga za brigu. On se brine o svemu. Gdje je vaše povjerenje? Kada se brinete, mislite li da u tome postoji povjerenje? Ne, nema ga. Briga je znak da ne vjerujete. Ne biste se trebali brinuti o stvarima.

Dakle… zabrinutost i obraćanje pažnje. Vidite, ovo dvoje vjerojatno ne idu zajedno. Recimo da nekome treba pomoć, u redu? Želite pomoći toj osobi, ali počinjete se brinuti. Mislite li da ćete moći pomoći toj osobi? Nikad ne biste mogli pomoći toj osobi. Nemate mogućnosti pomoći jer se brinete. Ako se brinete, nikada nećete moći pomoći nekome drugome. Ako želite nekome pomoći, oslobodite se brige.

Kao što ste rekli: bezuvjetna ljubav. Bezuvjetna ljubav ne uklapa se u prostor brige oko stvari. Ovdje ste da dajete, pa dajte. Ako znate da osoba uistinu treba pomoć, pomozite joj. Koliko god možete pomoći, pomozite ljudima, ali vjerujte da je Gospodin s vama što god radili; Bhagavan je s vama. Stoji pored vas, pa se ne trebate brinuti zbog toga. To morate učiniti iz radosti, iz sreće, jer sve što radite iz sreće i radosti, donosi drugu vrstu ploda.

Ali ako nešto učinite iz brige i kažete: „Oh, brinem se hoće li ovo uspjeti ili ne“, to nikada neće uspjeti, jer nema tog povjerenja da bi uspjelo. Zabrinuti ste zbog toga. Čak i davanjem pažnje tome, mislite li da će to pomoći ljudima? Ne, nikome neće pomoći. Zapravo, to će još više povećati vaš strah.

Dakle, sve predajte Gospodinovim stopalima. Što god radiš čini u služenju Bogu. A ako nemate takav stav dok to radite, noću dok spavate, samo zatvorite oči i ponudite to Njemu. Recite“ „Krishna arpanamastu“, i ponudite mu svoj dan. Ponudite sve što ste učinili: dobro i loše. Tako jednostavan čin, ali ipak, vrlo često je ljudima to toliko teško jer misle: „Kako mogu ponuditi Gospodinu sve što sam učinio tijekom dana, bilo dobro ili ne?“ Ne, On se ne brine oko toga. Vi se brinete oko toga jer se zbog toga osjećate krivim, ali u stvarnosti, On se ne brine oko toga.

Ako stvarno želite sve učiniti sa stavom predaje, počnite misliti da u bilo čemu što radite Giridhariji stoji pored vas. Zapravo to voli. I voli kad god nešto učinite na najjednostavniji način. Ne mora biti komplicirano, jer vrlo često volimo komplicirati svoj život. Pa ipak, ono u čemu On nalazi veliku radost, zapravo je samo najjednostavniji način, jednostavan i lagan.

Znate, kad kažemo da ga volimo, činimo sve za njega, ali upravo u toj jednostavnosti On pronalazi najveću radost, ne u velikoj ekstravagantnosti. Ne u maštovitoj velikoj drami i emisiji u kojoj ljudi često misle: „Moramo učiniti nešto veliko da nas Bog voli; moramo učiniti nešto beskrajno.“ Ne, ne, ne, nije. Ako se sjetite Njega u malim stvarima koje radite, On će to još više cijeniti.“

ON NASTAVLJA DIJELITI SVOJU MUDROST

U svom savršenom, božanskom vremenu Guruji je početkom ove godine ponovo govorio o ovoj prekrasnoj mantri koju nam je darovao prije godinu dana. U svom satsangu 8. siječnja 2021. Paramahamsa Vishwananda rekao je: „Kad ponavljate ‘Sri Vitthala Giridhari parabrahmane namaha’, znate da se držite te vrhovne zaštite, predali ste se. Tražite od Gospodina: „Dopusti mi da se predam Tvojim stopalima“. Ne možete se predati a da on to ne želi. Ta spremnost na predaju postoji. Preklinjete ga: „Dopusti mi da se predam Tvojim stopalima. Daj mi to utočište, daj mi tu zaštitu.“ To nije poput traženja od Njega jer mi ne tražimo od Njega. Prirodno je. Giridhari to predstavlja. Zatim Vitthala, koji je bhakta-vatsala, onaj koji brine o svom predaniku, koji pazi na svog predanika. Nije daleko. Netko kome je stalo do tebe ne može biti daleko. Ne? Ako se želim brinuti za tebe i ako sam daleko, kako se mogu brinuti o tebi? Mogu li? Ne, ne mogu. A u Vitthali On uništava sve dogme između sebe i ljudi. Kad god pogledamo u shastru, u shastri vam kažu: „Da, moraš to učiniti, ovo, ovo, ovo, ali u Vitthala-lili On krši sve dogme.“

Uživajte u milosti ove mantre izgovarajući barem jednu ‘malu’ svaki dan s ljubavlju prema svom voljenom Gospodinu.

 

Izvorni tekst na engleskom pročitajte OVDJE.