Jednostavno je fascinantno promatrati sljedeće dvije vrste gravitacije: gravitaciju ovog svijeta, koja čovjeku zadaje beskrajnu bol i patnju, i gravitaciju ljubavi, koja mu osigurava beskrajno blaženstvo.

Gravitacija je, jednostavno rečeno, sila privlačenja. Sukladno zakonitostima ovoga svijeta, do tog privlačenja dolazi zbog mase tijela bez obzira koliko je to tijelo maleno. S duhovnog gledišta to možemo promatrati na sljedeći način: što nas drži za ovaj svijet i čini da smo toliko vezani za ovo fizičko tijelo, za naš ljudski ego i um? Očito je koliko zakon gravitacije utječe na fizičko tijelo. No, kakva nas vrsta gravitacije čini vezanima za ljudski ego, misli i emocije? Zašto nas toliko privlače te stvari, koje su ustvari zatvor za dušu?

Sljedeće pitanje, koje ide u ovom smjeru je: ima li duša gravitaciju? Što je sila privlačenja duše? Da, zasigurno možemo reći da je to ljubav. Ljubav, koja je „svjetlost“ u oba smisla: kao Svjetlost i kao masa, koja je laganija od najlakšega!!!

Zakoni prirode pokazuju da je sila gravitacije slabija u odnosu na sile u atomu, u kojem se nalazi nuklearna sila. No, što je onda ljubav i kakvu vrstu gravitacije one posjeduje? Gravitacija znači držanje nečega u blizini gravitacijskog tijela, što znači da određeno tijelo ima moć privući drugo tijelo, a znamo da je ljubav sila privlačenja. Ona je najmoćnija sila, no istovremeno je najlaganiji fenomen. Toliko je lagana da je niti ne primjećujemo. Ne primjećujemo da je sama ljubav brža od svjetlosti, čiju brzinu se može izmjeriti. No, što je s brzinom ljubavi? Primijetimo li trenutak kada se zaljubimo, ili koliko se brzo to dogodi? Primjećujemo li u kolikoj nas mjeri ljubav čini jačima od onoga koliko smo jaki u svakodnevnom životu, ili jačima nego što što sami obično mislimo da jesmo? Primjećujemo li koliko smo kreativniji zahvaljujući sili ljubavi? Usredotočeniji, sretniji, zadovoljniji, ustvari više U SKLADU SA SAMIMA SOBOM? ZAŠTO NE PRIMJEĆUJEMO OVE STVARI? Čini se da je ljubav vrlo, vrlo brza, a njezina gravitacija djeluje u smjeru koji je suprotan od onoga koji smo navikli doživljavati, i to zato što je suprotna gravitaciji koju toliko dobro poznajemo!

Najposebnija osobina gravitacije ljubavi je da nas ljubav privlači Bogu, spoznaji svevišnje stvarnosti, spoznaji naše istinske prirode i našeg odnosa s Njime.

Bitno je shvatiti na koji je način gravitacija ljubavi drugačija od gravitacije koju poznajemo u ovom svijetu. Što se tiče gravitacije ovog svijeta, ne trebamo činiti ništa. Ona je jednostavno tu i drži nas na okupu znali mi to ili ne. Gravitacija ovog tijela, uma i ega te gravitacija negativnosti, tamasa i lijenosti nude se na pladnju, a mi postajemo njihovi „sretni vlasnici“, odnosno bolje rečeno – oni su vlasnici nas. No, što se tiče gravitacije ljubavi, potrebno je da osoba uloži određeni napor kako bi je ljubav povukla prema ljubavi, i još više ljubavi, i stvarnosti te ljubavi. Osoba treba otpustiti sve teške stvari koje nosi unutar sebe. Jer iako fizičko tijelo izgleda kao da je najteže, u stvari se radi o našem procesu razmišljanja, koji je obično negativan, neprestano prosuđuje, sebičan je i u neznanju – to je teže od samog fizičkog tijela.

Kako bi nas privukla gravitacija ljubavi, moramo otpustiti takav način razmišljanja i sve te stvari, koje imaju takvu vrstu mase koja čovjeka vuče prema gravitaciji materije. Jednom, kada nas povuče gravitacija ljubavi, počet ćemo se uzdizati sve više i više, daleko od zgusnutosti neznanja i zaboravljivosti te ćemo spoznati da je ljubav lakša od najlakšeg i vidjeti istinsku Svjetlost života. Razumijevanje ove dvije vrste gravitacije ovisi o svakom pojedincu, kao i odluka koju od njih doista želi.

Neka nas sve privuče ljubav, neka nas povuče ljubav i njezina gravitacija. Spoznajmo svi ljubav.“

Paramahamsa Sri Swami Vishwananda
17. studenog 2017.

 

(Ovu poruku osobno je napisao sam Paramahamsa Vishwananda, a ekskluzivno je objavljena na Njegovoj službenoj Facebook stranici.)