Činiti svoju sevu ili nesebično služenje važan je dio bivanja na putu bhakti. U gotovo svim duhovnim i religijskim tradicijama očekuje se služenje zajednici i nuđenje svog vremena i truda bez naknade.

Pitanje je služimo li iz prisilnog osjećaja dužnosti ili iz čežnje svoga srca?

Tijekom Maha-Lakshmi yajne u svibnju 2021. Mayuran je održao satsang s kojim sam duboko rezonirala u svojoj srži. Satsang je bio o čežnji za služenjem.

 

U ovom satsangu on kaže:

‘Tijekom razdoblja zaključavanja shvatio sam da je ljestvica podignuta. Više nije zadovoljavajuće samo služiti. Ako služimo iz osjećaja dužnosti ili iz osjećaja straha… ako je to naša ljestvica, zaostajemo za Gurujijem.

Ljestvica je podignuta. Ljestvica je sada: „Čeznem za služenjem. Čeznem da dam služenjem ono što imam u sebi.”

Čak je i Guruji nedavno na jednom satsangu rekao da ako jednostavno radimo stvari (misleći): “Moram služiti, moja je dužnost služiti” to je licemjerje. Mislio sam da je to malo grubo rečeno, ali tu je ljestvica.

Kao predanici, ako sam nithyadas, vječni sluga, a ovo je moja dharma, moram čeznuti za služenjem. Moram neprestano osjećati lajjyate, da nisam dovoljno dao.

Jedna stvar kojoj se zaista divim u Bhagavatamu je Vyasadev. Na početku Bhagavatama, Vyasa je podijelio vede, napisao je Vedanta-sutre, napisao je Mahabharatu, obavio sav svoj posao, a opet osjeća da “nisam dao dovoljno”.

To je predanik, ta stalna tjeskoba da moram dati više.

Što može biti veće za nas kao predanike nego ostaviti svoj trag u svijetu? Izvršiti svoju dharmu, jer naše postojanje pripada Gurujiju, a mi izvršavamo svoju dharmu. Ostavljamo svoj trag u svijetu i umiremo ostavljajući svoj trag u svijetu.

Što može biti veće od toga?

Ovdje se ne radi o tome da postanete poznati ili da ugodite mnogim ljudima. Riječ je o ispunjavanju svrhe zašto ste rođeni.“

 

DUBOKO KOPANJE DA BISTE ISKOPALI SVOJE DAROVE

U vašem životu dolazi trenutak kada morate duboko kopati u sebi i iskopati svoje jedinstvene talente i darove.

Oduvijek ste slutili da ti darovi leže u vama. Od djetinjstva imate nagovještaje da imate jedinstveni talent, a vaše mlado srce doživjelo je čistu radost kad ste ga izrazili.

U određenoj fazi života, za mnoge od nas to je sada, nastupaju nemir i čežnja kako bismo izvukli darove iz nas i koristili ih u služenju.

 

ŠTO JE SLUŽENJE ZA PREDANIKA?

Kad govorim o služenju, ne mislim samo o stvarima koje smo dobrovoljno učinili za Bhakti Margu ili o izravnom služenju Gurujiju. Prije sam mislila da je to jedini način na koji mogu odraditi svoju sevu i bila sam prilično uvrijeđena kad su mi oduzete uloge u sevi nakon što sam postala grihastha i majka.

Trebale su mi gotovo 4 godine da shvatim da je služenje obitelji i odgoj djece također seva i kroz to nastavljam neizravno služiti Gurujiju.

Čežnja za služenjem o kojoj Mayuran govori u ovom satsangu nadilazi to.

Služim svojoj obitelji iz osjećaja dužnosti. Služenje koje moje srce žudi dati je drugačije. Dolazi iz dubine mene i čežnja je za stvaranjem i izražavanjem nečega na što me moja duša potiče da izrazim, a dok to ne učinim, neću imati mira.

 

NAJBOLJI POKLON KOJI MOŽETE DAROVATI SVOJEM GURUU

Jednom kada prepoznate ovu čežnju, vaš će posao biti otkriti svoje jedinstvene darove, izbrusiti svoje talente i vještine, izoštriti mač svojih darova i učiniti sebe najboljim što možete biti.

Tada se možete s pouzdanjem darovati svom ​​guruu jer dajete najbolju verziju sebe.

 

Izvorni tekst na engleskom pročitajte OVDJE.