Napisao: Swami Revatikaanta

Iako se pojam yajna koristi na nekoliko različitih načina u vedskim spisima, kada je riječ o njegovoj upotrebi u Padma Purani, u odnosu na 12 stupova dharme, sasvim jasno znači štovati.

U Giti Krishna kaže:

Usredotoči svoj um na mene, budi posvećen meni, ponudi mi štovanje, pokloni mi se. Angažirajući svoj um na ovaj način, držeći me kao vrhovni cilj, sigurno ćeš doći k meni.

Bhagavad Gita, 9.34

Guruji u svom komentaru dodaje: „Usredotoči svoj um na mene. Budi mi posvećen. Probudi se. Neka tvoje srce prebiva u meni. Ponudi mi štovanje. Služi mi u svom štovanju, u milosrđima, u svakodnevnim poslovima. Učini to kao oblik štovanja. Pokloni se meni. Budi ponizan. Zaokupi svoj um na ovaj način, smatraj me najvišim ciljem i doći ćeš k meni. Ako su um i srce usmjereni na Gospodina, a sve što osoba čini čini s ovakvim stavom predaje Gospodinu, nema sumnje da će ga doseći.“

Ljepota ovog štovanja, barem za mene, u tome je što istovremeno radi dvije stvari. Štovanje Gospodina kako je opisano u ovom stihu, ne služi samo za izgradnju našeg odnosa s Bogom, našim Uzvišenim Voljenim, već promiče i razvoj poniznosti u nama, što je kvaliteta koja nam je najpotrebnija da bismo privukli Boga k sebi! Kao predanicima, prirodno je da nam je želja biti što bliže Bogu. Ali ponekad se čini kao da prvo želimo biti blizu njega kako bismo ga onda s ljubavlju štovali. I tako stvaramo svojevrsni ćorsokak – želimo da nam Bog bude blizu kako bismo ga onda mogli štovati, a Bog želi da ga štujemo kako bismo mogli postati bliski! Ali moramo shvatiti da korak mora doći s naše strane. Bog zna svoju vrijednost i zna da kad nam se preda, nema višeg iskustva od toga. Znači da On to ne može i neće učiniti tek tako. Mora osjetiti da postoji iskrena čežnja, iskrena predanost s naše strane prema Njemu. Da Ga istinski cijenimo. Štovanje je način na koji pokazujemo svoju predanost i procjenu vrijednosti. Štovanje znači klanjati se nečemu što smatramo većim od nas, predati se cilju ili potrazi važnijoj od naših individualnih želja ili dobitaka.

Štovanje je način na koji pokazujemo svoju predanost i procjenu vrijednosti. Štovanje znači klanjati se nečemu što smatramo većim od nas, predati se cilju ili potrazi važnijoj od naših individualnih želja ili dobitaka.

U tom smislu preporučujem stup yajne svima, bez obzira na vjeru, vjerovanje ili njihov nedostatak. Život postaje pun smisla i svrhe kad smo u mogućnosti posvetiti se nečemu većem od sebe. Istinska sreća rođena je iz tog duha štovanja, duha da smo u službi nečeg važnijeg od osjetilnog zadovoljstva ili prolazne sreće svog uma. Ali naravno, ako to možete učiniti iskreno, onda se klanjajte izvoru svog bića – Srimanu Narayani. Svi smo mi duše i u tim trenucima štovanja Boga zasjala je naša prava priroda. Prirodna sklonost naše duše da voli Boga tako se rijetko očituje da kad je možemo vidjeti, osjetiti, čak i samo na sekundu, najveće i najvažnije preobrazbe mogu se dogoditi u našem životu. Jača našu vjeru, gradi naše povjerenje, privlači našeg Gospodina i ispunjava naš život nadom – nadom da ćemo kroz ovaj divni stup štovanja jednog dana moći postići Ljubav tako savršenu i blaženu da nikada ne trebamo postići ništa drugo.

 

Izvorni tekst na engleskom pročitajte OVDJE.

X