Napisala: Achala

Tko su svetci? Svetci su savršeni primjeri onoga što znači biti bhakta. Oni su gorljivi ljubitelji Boga. Postigli su cilj koji tražimo u vlastitom životu. Čitajući priče i promišljajući o životima svetaca, možemo učiti i biti nadahnuti. Možemo naučiti kako hodati putem bhakti i biti nadahnuti njihovom ljubavlju prema Bogu. Svakog mjeseca podijelit ćemo s vama priču o svetcu. Nadamo se da ćete učiti od njih i da ste nadahnuti njima kao i mi. Ovog mjeseca dijelimo priču o Kulashekhara alvaru – jednom od dvanaest alvara i velikom bhakti svetcu.

Kulashekhara je želio podsjetiti predanike da vi niste samo ljudska bića. Kad ste se sklonili do stopala Srimana Narayane, Gospod je taj koji prebiva u vama. Možda ne znate za to, ali stalnim podsjećanjem na to, počinjete ga osjećati, počinjete ga voljeti, počinjete graditi odnos s Njim, baš kao što su to činili Dhruva, Prahlad i svi veliki svetci.

Paramahamsa Vishwananda

Kulashekhara je bio sedmi od dvanaest mističnih vaišnavskih svetaca južne Indije poznatih kao alvari. Poput svake od tih velikih duša, on je bio utjelovljenje jednog obilježja samog Srimana Narayane. U njegovom konkretnom slučaju, bio je utjelovljenje dragulja Kaustubha, koji uvijek ukrašava Gospodova prsa. Vishnu Dharmottara Purana objašnjava da dragulj Kaustubha predstavlja jnanu ili božansku mudrost, zbog čega se i sam Gospod Narayana ponekad naziva kaustubha-bhrt, ‘onaj koji njeguje jnanu u obliku nehrđajućeg Kaustubha manija u svojim njedrima’.

Tijekom ovogodišnjeg Navaratrija, Paramahamsa Vishwananda rekao je za dragulj: „Taj dragulj uvijek prebiva u srcu Srimana Narayane. Dakle, što god se događalo u tom srcu, taj dragulj zna za to. Takvi dragulji, kad dođu, ne mogu ovo zadržati za sebe.“ Takav je bio život Kulashekhare alvara.

Rođen kao kshatriya, postao je veliki kralj. Dobro je vladao svojim kraljevstvom, ali se utapao u osjetilnim užitcima. Ali Gospodovom milošću počeo je otresati glogov cvijet koji je nad njim teško visio. Na kraju je pod vodstvom i inicijacijom Vishwakshene doživio golemu transformaciju. Postao je kralj lud za Bogom. Kulashekara je bio veliki bhakta Sri Rame i često bi odigrao Rama-lilu, nesvjestan svog okruženja, na očaj ministara svog kraljevstva. Redovito bi čitao Rama-lilu i gubio se slušajući lilu. Živio je Ramayanu, vidjevši da se to događa pred njim. Kad je čuo da je Sri Ram u opasnosti, Kulashekhara bi naredio vlastitoj vojsci da ide podržati Sri Ramu, vjerujući da se u tom trenutku događa cijela Ramayana. Njegovi su ministri plesali oko njega, pokušavajući održati kraljevstvo dok se Kulashekhara i dalje gubio u svom bhavu sa Sri Ramom.

Na vas mislim samo kao na svoje bogatstvo i ne želim drugo obilje. Ja sam tvoj rob i želim samo tebe.

Kulashekhara alvar, Perumalni Thirumozhi

Vremenom je Kulashekhara razvio čežnju za hodočašćem u Srirangam. Njegovi su ministri znali da ako on ode na hodočašće, da se neće vratiti da vlada kraljevstvom i smislili su plan kako bi ga natjerali da ostane. Znali su da će Kulashekara ostati da ih ugosti ako pozovu vaišnave u kraljevstvo. Kad su uspjeli riješiti jedan problem, stvoren je drugi. Što se Kulashekhara više družio s velikim vaišnavama, postajao je luđim za Bogom. Ministri su izmislili još jedan plan i ukrali dragulj koji je ukrasio Kulashekharinog Sri Rama i lažno optužili goste vaišnave za taj čin.

Kulashekhara je znao da je optužba lažna i pozvao je kobru u loncu. Zabio je ruku u lonac i rekao da ako su vaišnave nevini, neće ga ugristi. Milošću Sri Rama, maknuo je ruku iz lonca neujeden. Ministri, puni grižnje savjesti, naklonili su se i priznali svoje postupke. U ovom je trenutku Kulashekhara odustao od svog kraljevstva i otišao na hodočašće u Srirangam.

Kulashekhara alvar izrazio je svoju bhakti Gospodu u sanskrtskoj pjesmi Mukunda-mala-stotram, koja se sada pjeva svake večeri u Shree Peetha Nilayi. Također možemo pronaći 105 stihova koje je napisao u njegovom tamilskom djelu pod nazivom Perumal Thirumozhi, koje je dio Divya Prabhandama. U svojim pjesmama Kulashekhara hvali ne samo Gospoda, već i veličinu same bhakti i veličinu Gospodovih bhakta.

Moje srce voli i hvali stopala predanika koji vole Thirumāla i prolivaju suze, topeći se u svojim srcima dok Ga štuju.

Kulashekhara alvar, Perumalni Thirumozhi

Kulashekharin život bio je podsjetnik za sve oko njega na najveći dragulj skriven u srcu svakoga od nas: bhakti, predanost Gospodu.

Izvorni tekst na engleskom pročitajte ovdje.

X