Na zapadu riječ daršan nije nešto što tako često čujemo.  Pa ipak ona je stalno prisutna premda skrivena u duhovnim knjigama, s vremena na vrijeme izgovorena od strane učitelja joge, ili pak stavljena na vaš put da se o nju spotaknete. Ali u Indiji, i za hinduse diljem svijeta, daršan je vrlo  važan dio duhovnog života. Daršan, međutim, daje više dobrobiti nego što možemo i zamisliti. Uronite dublje u ovu temu i otkrijte ljepotu i važnost te kako dobiti ovaj iznimno rijedak blagoslov od bogospoznatog Učitelja.

Što je darshan?

Često se smatra oblikom štovanja, ali to je i prilika je za postizanje duhovnog napretka i ispunjenja. Dok mnogi oblici tradicionalnog hinduističkog štovanja uključuju pjevanje dugih mantri, izvođenje raznih rituala, specifičnih meditacija i još mnogo toga – daršan zahtijeva vrlo malo od poklonika. Zapravo, dovoljno je s poštovanjem gledati u sveto biće.

 

Ne moramo nužno razumjeti blagoslove koje primamo. Zapravo, to nije niti moguće. Primiti ovaj blagoslov i milost od Božanskog je neshvatljivo i kao rezultat toga, svaka osoba to doživljava drugačije.

 

Kakav je to osjećaj?

Ne postoje dva ista daršana. Svaki je jedinstveni i sveti trenutak između vas i Božanskog. Neki dožive unutarnju transformaciju, drugi pronađu osjećaj iscjeljenja, a opet, treći osjećaju neodoljiv osjećaj ljubavi i prihvaćanja. Ponekad osobe ne osjećaju baš ništa. Svaki pojedinac doživi nešto drugačije i primi nešto drugačije, njemu posve svojstveno.

Bez obzira na individualno iskustvo, jedna stvar ostaje konstantna u svakom daršanu – to je dijeljenje i razmjena ljubavi. Božanstvo, svetac ili guru koji ga daje obasipaju vas bezuvjetnom Božanskom ljubavlju.

 

Što se događa tijekom darshana?

Možete razmišljati o tome na dva načina – što se događa vani i što se događa izunutra. Izvana se možda ne čini mnogo. U hinduističkoj tradiciji, klanjanje dok se približavate božanstvu, svecu ili duhovnom učitelju uobičajeno je kao izraz poštovanja prema njima. Uspostavljajući vizualni kontakta s njima, oni vide bhaktu tj predanika, a koji zauzvrat dobiva bljesak same božanskosti.

Paramahamsa Vishwananda, potpuno realizirani Učitelj koji redovito daje daršan onima koji ga traže, kaže o unutarnjem iskustvu: „Kada dođeš na daršan i kada pogledam u tvoju dušu, u tom trenutku, ono što vidim je tvoje Sebstvo, tvoje pravo Sebstvo. Vidim ljepotu onoga što nosiš u sebi. To je ono što želim da i ti sam vidiš i spoznaš.”

On često kaže da čisti prašinu i prljavštinu s ogledala naše duše kako bi mogli sve više odražavati Božju svjetlost.

Kako možete primiti darshan?

Daršan je otvoren svima i svakome. Svi su pozvani da prisustvuju bez obzira na vjeru i tradiciju. Svatko tko traži ovaj blagoslov može ga pronaći u hinduističkom hramu ili čak u privatnosti vlastitog doma kroz sliku ili murti (fizičko utjelovljenje Božanskog). Sveci i gurui često drugačije drže daršane.

Možete se prijaviti na darshan te nam poslati upit na events@bhaktimarga.org