Na Zapadu darshan nije baš uobičajena riječ. Skrivena je u duhovnim knjigama, proslijeđena od učitelja joge te izroni na vašem putu da se spotaknete. Ali u Indiji i za hinduiste širom svijeta to je traženi dio duhovnog života. Darshan, unatoč tome, ima više blagodati nego što to uopće možemo shvatiti. Zaronite dublje u temu i otkrijte njezinu ljepotu i važnost te kako ovaj izuzetno rijedak blagoslov dobiti od bogospoznatog Učitelja.

U svom najdoslovnijem prijevodu darshan znači „viđenje božanskog“. To je praksa gledanja ili boravka u prisutnosti hramskog božanstva, svetca ili potpuno ostvarenog Učitelja. Obostrano iskustvo, to je trenutak gledanja i biti viđen od strane Božanskog. Duhovni tragatelji često će hodočastiti na svete znamenitosti, posjetiti svetce ili gurue ili tražiti blagoslov određenog božanstva u hramu.

 

Što je darshan?

Često se smatra oblikom štovanja, prilika je za duhovno napredovanje i ispunjenje. Iako mnogi oblici tradicionalnog hinduističkog štovanja uključuju pjevanje dugih mantri, izvođenje raznih rituala, specifične meditacije i još mnogo toga – darshan zahtijeva vrlo malo štovatelja. Zapravo je dovoljno s poštovanjem gledati sveto biće.

 

Ne moramo nužno razumjeti blagoslove koje primamo. Zapravo, to nije moguće. Primiti ovaj blagoslov i milost od Božanskog je iznad razumijevanja i kao rezultat toga, svaka ga osoba doživljava drugačije.

 

Kakav je osjećaj darshana?

Ne postoje dva ista darshana. Svaki je jedinstven i svet trenutak između vas i Božanskog. Neki doživljavaju unutarnju preobrazbu, drugi osjećaju iscjeljenje, a treći su preplavljeni osjećajem ljubavi i prihvaćanja. Ponekad se ne osjeća ništa. Svaka pojedina osoba doživljava nešto drugačije i prima nešto drugačije, njoj potpuno jedinstveno.

Bez obzira na pojedinačno iskustvo, u svakom darshanu ostaje jedna stvar stalna – to je dijeljenje ljubavi. Božanstvo, svetac ili guru koji ga daje obasipa vas bezuvjetnom božanskom ljubavlju.

 

Što se događa tijekom darshana?

O tome možete razmišljati na dva načina – što se događa vani, a što unutra. Izvana se to možda ne bi činilo puno. U hinduističkoj tradiciji klanjanje dok se približavate božanstvu, svetcu ili duhovnom Učitelju uobičajeno je kao izraz poštovanja prema njima. Uspostavljajući vizualni kontakt s njima, vide predanika i predanik prima kratki pogled samog božanstva.

Paramahamsa Vishwananda, potpuno ostvareni Učitelj koji redovito daje darshan onima koji ga traže, kaže o unutarnjem iskustvu: „Kad dođete za darshan, kad pogledam vašu dušu, u tom trenutku vidim vaše jastvo, vaše istinsko jastvo. Ljepotu onog što nosite u sebi. To je ono što želim da vidite i to želim da i sami shvatite.“ Često kaže da čisti prašinu i prljavštinu sa zrcala vaše duše kako biste mogli sve više odražavati Božju svjetlost.

 

Kako možete primiti darshan?

Darshan je otvoren za sve i svakoga. Svi su pozvani da prisustvuju bez obzira na vjeru ili tradiciju. Svatko tko traži ovaj blagoslov, može ga pronaći u hinduističkom hramu ili čak u privatnosti vlastitog doma kroz sliku ili murti (fizičko utjelovljenje Božanskog). Svetci i gurui često različito drže darshane. Paramahamsa Vishwananda, na primjer, donosi vam ga putem online blagoslova.

Izvana se to možda ne bi činilo puno. Jednom kad su svi online, Paramahamsa Vishwananda vas može zamoliti da izgovarate mantru ‘sri vittala giridhari parabrahmane namaha’, dok On pogleda svaku prisutnu osobu, a zatim je vizualizira u božanskoj svijesti.

Kad završi s gledanjem svih, zamolit će vas da meditirate nekoliko minuta, vizualizirajući Ga u svom trećem oku. Nakon toga otvorit ćete oči i zagledati se u njegove. Tada se događa darshan – trenutak gledanja i bivanja viđenim, trenutak obasipanja bezuvjetnom božanskom ljubavlju.

Možete se prijaviti na darshan te nam poslati upit na welcome@bhaktimarga.org